Cooking Related Words
1.Bake (सेकना)- लौ के सीधे संपर्क के बिना खाना पकाना आमतौर पर एक ओवन में या सोलर हीट से जिससे नमी उड़ जाये और स्वाद बढ़ जाये।
Cooking, without direct exposure to flame, typically in an Oven or under Solar heat, causing the natural moisture to evaporate slowly and concentrating the flavor.
2.Basting - मीट या किसी और पर गाढ़ा रसा या चटनी लगाना (चाहे ब्रश से या चम्मच से या हाथ से) । यह चटनी या रस से स्वाद बढ़ता है और इसको सूखने से बचाता है।
To brush or spoon liquid fat or juices over meat during roasting. Adds flavor and will prevent it from drying out.
3.Batter (गाढ़ा घोल) - आटा, चिकनाई ( घी, मक्खन, अंडा ) और लिक्विड का पतला मिश्रण जिसे रखने के लिये बर्तन की जरूरत पड़े। यह केक, बिस्कुट इत्यादि बनाने में काम आता है । यह गुंदे हुए आटे से भिन्न है।
A mixture of flour, fat, and liquid that is thin enough in consistency requires a pan to encase it. Used in such preparations as cakes and some cookies. A batter is different from a dough.
4.Beat (फैटना) - किसी मिश्रण को एक जैसा बनाने के लिये किसी चीज (चम्मच, कांटा, फैटनी, हाथ, मिक्सी) से तेजी से फैटना या हिलाना।
To smooth a mixture by briskly whipping or stirring it up with a spoon, fork, wire whisk, rotary beater or electric mixer.
5.Bind (गाढ़ा करना) - किसी चटनी या लिक्विड को गाढ़ा करने के लिये उसमे आटा, अंडा, घी, क्रीम इत्यादी डाल कर हिलाना।
To thicken a sauce or hot liquid by stirring in ingredients such as eggs, flour, butter or cream.
6.Blackened - खाना पकाने का वह तरीका जिसमें खाने की वस्तु को तेज आग पर पकाना जिससे उसकी बाहरी स्तह एक तरह से जल कर काली हो जाये।
A popular Cajun-style cooking method in which seasoned foods are cooked over high heat in a super-heated heavy skillet until charred on the outside.
7.Blanch (हल्का उबालना) - बहुत थोड़े समय के लिये फ्रूट या सब्जी को उबालना जिससे उसका छिलका मुलायम हो जाये। उबले पानी में 30 सेकेंड के बाद फल या सब्जी को ठंडे पानी में डालना जिससे पकने की क्रिया बंद हो और मोटा छिलका आसानी से छिल जाये।
To boil briefly to loosen the skin of a fruit or a vegetable. After 30 seconds in boiling water, the fruit or vegetable should be plunged into ice water to stop the cooking action and then the skin easily slices or peels off.
8.Blend - दो या दो से अधिक घटको (खाना पकाने की अलग-अलग सामग्री) को अच्छी तरह से मिक्स करना । To mix or fold two or more ingredients together, to obtain equal distribution throughout the mixture.
9.Boil - उबलते हुए पानी में उबालना।
To cook food in heated water or other liquid that is bubbling vigorously.
10.Braise - बंद बर्तन में तेल/घी/मक्खन में धीरे धीरे कुछ समय पकाना। मीट या किसी और चीज को तेल, घी या मक्खन में दम दे कर पकाना जिससे वह ब्राउन/क्रिस्प हो जाये और उसके बाद धीरे धीरे लिक्विड में पकाना।
A cooking technique requires browning meat in oil or other fat and then cooking slowly in liquid. The effect of braising is to tenderize the meat.
11.Broil - सीधे गरम आग पर सेंकना।
To cook food directly under the heat source.
12.Broth or Stock (शोरबा) - मीट, सीफूड़, सब्जी, (या उनके छिलके, हड़्ड़ियाँ) आदि को मिला कर स्वादिष्ट सूप तरह का गाढ़ा पीने का पेय बनाना।
A flavorful liquid made by gently cooking meat, seafood or vegetables (and/or their by-products, such as bones and trimming) often with herbs, in liquid (usually water).
13.Brown - खाने की वस्तु को हल्का सा तलना या भुनना जिससे स्वाद बढ़े या देखने में अच्छा लगे।
A quick saute, pan/oven broiling, or grilling method, done either at the beginning or end of meal preparation, often to enhance flavor, texture or eye appeal.
14.Brush - मीट, ब्रेड़ या किसी खाने की वस्तु पर मक्खन या चटनी आदि की हल्की परत चढ़ाना।
Using a pastry brush to coat a food such as meat or bread with melted butter, glaze or other liquid.
15.Butterfly - किसी खाने की वस्तु को बीच में से काट कर चारो तरफ फैलाना / शेप देना।
Cut open food such as pork chops down the center without cutting all the way through and then spread it apart.
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